Ana içeriğe atla

Çocuklarınıza Asla Bunları Söylemeyin !

Çocuklarınıza Bunları Asla Söylemeyin !



"İşe Yaramaz","Keçi Gibi İnatçı","Sakar","Şımarık": Büyüme çağındaki çocuklara olumsuz sıfatlar kullanmamak gerekiyor. Bu şekilde büyütülen çocukların davranışları da aynı yöne doğru eğilim gösterebiliyor. Çünkü ebeveynler farkında olmasa da bu sıfatları zamanla çocuk kendi kendine kabul ediyor ve psikolojik olarak bir eziklik olarak algılıyor.

"Baban eve gelsin bütün olanları anlatacağım" : Disiplin çocuklar için en gerekli özelliklerdendir. Ancak, çocuğu anne ya da baba ile tehdit etmek, psikolojik sorunlara neden olabilir. Bu nedenle çocuklara disiplini öğretirken kişiler arası iletişimi engelleyecek cümleler kullanılmamalıdır.

"Beni üzersen, hasta olurum": Günlük yaşamda çocuklara bu tarz cümleler kullanılmamalıdır. Çünkü, hasta olduğunuz zaman "annem benim yüzümden hasta oldu" düşüncesi çocukta suçluluk duygusuna sebep olacaktır. Sonuçta psikologlarla çözülebilecek bir durumla karşı karşıya kalınabilir.

"Seni bırakıp giderim" : Ebeveynlerin, çocuğu en ufak bir hatasından caydırmak için "seni bırakıp giderim" gibi tehditleri savurması olumsuz sonuçlar yaratabilir. Bu şekilde konuşmak çocukta anksiyete bozukluğuna sebep oluyor. Ayrılık korkusuyla yaşayan çocuk, ebeveyne bağımlı hale gelir, kendi yatağında uyumak istemez, okula gitmemek için değişik fiziksel olarak olumsuz durumlara başvurduğu gözleniyor.

"Büyüklerine asla karşı gelme" : Küçüklüğümüzün vazgeçilmez "Büyüklerine karşı gelme" sözü her ne kadar büyüklerimize saygılı olmamız gerektiği bizlere aşılayan bir davranış tarzı olsa da, çocuğun da haklarının olduğunu hatırlamakta yarar var. Çocuğu ebeveynden ayrı, kişisel özellikleri, kişisel düşünceleri, kişisel dünyaya bakış açısı olan bir kişilik olarak kabul etmek ve bu yönde desteklemek, yetiştirmek gerekiyor. Bu bağlamda  "Saygı karşılıklı olmalıdır." düşüncesini empoze etmek daha doğru bir davranış olur.

" Çok meşgulüm, seninle ilgilenemem." : Bu cümle çocuklarda sevilmediğini ve kendisinin sizin nezdinizde kıymet  verilmediğini hissettirebilir. Bunun yerine, " Ben de seninle ilgilenmek istiyorum fakat şu anda biraz işim var, biter bitmez hemen seninle ilgileneceğim." demek daha doğru bir ifade şekli olur.

"Niçin onun evladı gibi değilsin": Çocuğun öz güvenini kıracak bu tarz cümleler, hırslarının peşinde koşup ona kurban olan bir birey olarak büyümesine neden olabilir. Bu düşüncenin tam tersi, "Benim çocuğum her şeyi başarabilir." de yanlış bir ifade şeklidir.. Çocuğun  her zaman her şeyi yapmasının mümkün olmadığını fark etmelidir. Çocuğa çaba göstermeyi, sabrı ve azmi öğretmek daha isabetli bir karar olacaktır.

"Sen çok iyi bir çocuksun": İyi niyetle söylenen bu söz, çocuğa gereğinden fazla sorumluluğu olduğunu hissettirebilir. "Hiç kimsenin kusursuz değildir, herkes yanlış yapabilir." kanısının unutulmaması gerekiyor. Bu durumda, yanlış bir davranışından sonra çocukla konuşup doğru olan davranışın ne olduğunun öğretilmesi daha yararlı olacaktır.

"Dur sen tek başına yapamazsın. Yardım edeyim !": Bir çocuktan bir şeyi tam teşekkürlü yapması beklenemez elbette... Kendi başına bir şey yaparken hata yapmasına müsaade edilmeli ve ona yardım etmemek önemlidir. Her defasında çocuğun yardımına koşmak, onun da her seferinde başkalarının yardımına ihtiyaç duymasına ve kendi becerilerini keşfedememesine yol açabilir.


Dipçe: Bunları söylüyoruz ama aynı zamanda çocuğun her isteğini de yerine getirmeyin. Ağlıyor diye verdim gibi bahaneler ileri de çocuğa ağlamak her şeyin anahtarı dürtüsünü kazandırır. O yüzden bazı şeyleri her istediği zaman elde edemeyeceğini bilmesi bir çocuğun ilerideki zamanlarda tutarlı, tutumlu, tasarruflu, mantıklı düşünebilme yeteneklerini kazanmasına yardımcı olur. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çim Alanlar, İşlevleri, Kalite ölçütleri,Türleri , yetişme ortamı istekleri nelerdir ?

ÇİM ALANLAR İşlevleri :  Trafikte güvenliği sürüş sağlar.                               Erozyon önleyicidir. Suyu temizleyici özelliği vardır. Ruh sağlığına yardımcı olur. Gürültüyü azaltır. Isı adası etkisini azaltır. Sporcuların sakatlanmasını önler. Yağmur suyu yönetimine yardımcı olur. Mekanlara değer katar. Yangına karşı direnç gösterebilir. Mimari işlevleri vardır. Çim bitkilerinde dallanma tipleri =  Yumak Yaşam Formu= Kirpi gibi bir form ortaya çıkar. Koyun Yumağı (Festuca ovina), Kırmızı Yumak(Festuca rubra) ve Çok Yıllık Çim(Lolium perenne)'de görülür. Stolonlu Yaşam Formu= Toprak üstünde dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Mandaotu (Buchloe dactyloides) örnek verilebilir. Rizomlu Yaşam Formu= Toprak altında dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Çayır Salkımotu (Poa pratensis) örnek verilebilir. Dipçe 1: Uçlarını keserek başka bir yere atınca rizom ve stolonlu olanlar vejetatif üretilebilirler. D

İklim Değişikliğinin Doğa ve Çevreye Etkileri

Kültürel karakteristiklerin doğal süreçleri etkilemesi sonucu oluşan iklim değişikliği global ölçekte bir olaydır. Yeryüzünün doğal döngüsüyle etki ederek doğal sistemin bozulmasına neden olur. Bu bağlamda sera etkisine neden olan karbondioksitin artmasına, depremlere, su kıtlığının artması, ekolojik yaşamın etkilenmesi gibi olumsuzluklar ortaya çıkarmıştır. Sonucunda ise iç savaşların başlamasına, göçlerin olmasına, insan metabolizmasını etkileyen hastalıkların ortaya çıkmasına ve doğal kaynakların tükenmesine sebep olmaktadır. Yazar: Ömer Faruk ALAYLI

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasatı (Rainwater management)

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasadı Kentsel alanlarda yağmur sularını drene etmek için kullanılan geleneksel yağmur suyu toplama sistemleri, yağmur sularını hızlı bir şekilde ayrık veya birleşik kanalizasyon sistemi ile ortamdan uzaklaştırmaktadır. Bu durumla birlikte, yağmur sularının toprağa sızması beklenmeden taşınması sonucunda; yeraltı su kaynaklarının yeteri kadar beslememesi, kentsel alanlarda yağmur sularıyla taşınan yabancı maddelerle yağmur sularının deşarj olduğu kalıcı suların kirlenmesi ve aşırı yağışlarda geleneksel yağmur suyu toplama sistemlerinin yetersiz kalmasıyla birlikte sel, taşkın ve erozyon sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Karşılaşılan bu sorunların en aza indirilmesi amacıyla, kentsel alanlarda yağmur sularının sürdürülebilir olarak yönetimi gündeme gelmiştir. Kentsel alanların hidrolojik fonksiyonlarının korunması, yağmur sularının bekletilerek yeraltı sularına karışmasının sağlanması ve yağmur suyu toplamada yapısal çözümler yerine ekolojik çözümler