Ana içeriğe atla

Demir Eksikliği Nelere Yol Açar?

Merhaba dostlar bugün sağlık konusunda merak edilen ve üzerine sıkça yazı yazılan, son yıllarda fazlasıyla artan dikkatsiz beslenme ve dışardan kaynaklı sebepler gibi unsurlardan dolayı ortaya çıkan rahatsızlıklardan birisidir. Demir eksikliği hastalığı sonucunda insan vücudunda ne gibi problemler oluşur onları inceleyelim. Demir eksikliği, dünyada en sıkça rastlanan şekilde görülen beslenme eksikliğidir ve dünya sağlık örgütü verilerine göre 2 milyar insan demir eksikliğine bağlı anemi halk arasında bilindiği üzere yani kansızlık problemiyle karşı karşıyadır.

Demir eksikliği fakir ülkelerde daha çok görülmekle beraber refah seviyesi yüksek ülkelerde dahi ciddi bir sağlık problemleri arasında gözterilmketedir. Bunun sebebi de başta saydığım ve sayacak olduğum sebeplerdendir ve özellikle kadınları etkilemektedir. bu yazımızda demir eksikliği ve anemi yani kansızlığın neden ortaya çıktığı, belirtileri, ve tedavi edilmezse yol açabileceği hastalıklar meselesi için bilgi vereceğiz.



İlk şekilde demir eksikliği ile anemi arasındaki farkı anlatacağız. demir eksikliği, hatalı beslenme yahut bazı hastalıklar sebebi ile vücutta yeterince demir minerali bulunmaması durumudur. demir minerali vücudumuzda değişik görevler yapar lakin bu görevlerin en önemlisi kana al rengini verici hemoglobin maddesinin üretilmesidir.

İnsan vücudunda var olan hemoglobin molekülü demir atomu olmaksızın üretilemez ve hemoglobin yeterince üretilmezse al kan hücrelerinizin oksijen nakil kapasitesi azalır. bu bir duruma kansızlık yani anemi denir. bir başka deyişle anemi, demir eksikliğinin bir sonucu ve ilerlemiş halidir. öte yandan, anemi sırf demir eksikliğinden kaynaklanmaz. b12 vitamini eksikliği yahut değişik hastalıklar da anemiye yol açabilir. demir eksikliği yüzünden ortaya çıkan anemiye “demir eksikliği anemisi” diyoruz.

Vücuttaki Demir Oranı Azalırsa veya Biterse Ne Olur? 


Demir eksikliğiyle karşı karşıya kalabilecek riskli küme dışında çok fazla kan kaybına bağlı bazı durumlar da anemiye sebep olabilir; mine kanaması, peptik ülser, bağırsak kanseri, rahim kanseri uzun çağa aspirin kullanmak gibi. kanda oksijeni taşıyan hücrelerin adı “alyuvar”dır.

Bu hücreler vücutta düzenli şekilde kemik iliğinde üretilir. besinlerle aldığımız demirin, alyuvarların yapımı ve oksijen taşıması için önemlidir. besinlerle gelen demirin ihtiyaç fazlası, vücutta depolanır. lakin yeterli demir alınmaz ise bu depo tükenir ve alyuvar üretimi aksamaya başlar. demir al kan hücrelerindeki hemoglobinin yapısına girerek oksijen taşımaya destekçi olduğundan, demir eksikliğinde yeterli oksijen taşınamaz. bu halde enerji üretimi için oksijen ihtiyacı da aksar, kalp yorulur, şahıs kendini güçsüz hisseder.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çim Alanlar, İşlevleri, Kalite ölçütleri,Türleri , yetişme ortamı istekleri nelerdir ?

ÇİM ALANLAR İşlevleri :  Trafikte güvenliği sürüş sağlar.                               Erozyon önleyicidir. Suyu temizleyici özelliği vardır. Ruh sağlığına yardımcı olur. Gürültüyü azaltır. Isı adası etkisini azaltır. Sporcuların sakatlanmasını önler. Yağmur suyu yönetimine yardımcı olur. Mekanlara değer katar. Yangına karşı direnç gösterebilir. Mimari işlevleri vardır. Çim bitkilerinde dallanma tipleri =  Yumak Yaşam Formu= Kirpi gibi bir form ortaya çıkar. Koyun Yumağı (Festuca ovina), Kırmızı Yumak(Festuca rubra) ve Çok Yıllık Çim(Lolium perenne)'de görülür. Stolonlu Yaşam Formu= Toprak üstünde dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Mandaotu (Buchloe dactyloides) örnek verilebilir. Rizomlu Yaşam Formu= Toprak altında dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Çayır Salkımotu (Poa pratensis) örnek verilebilir. Dipçe 1: Uçlarını keserek başka bir yere atınca rizom ve stolonlu olanlar vejetatif üretilebilirler. D

İklim Değişikliğinin Doğa ve Çevreye Etkileri

Kültürel karakteristiklerin doğal süreçleri etkilemesi sonucu oluşan iklim değişikliği global ölçekte bir olaydır. Yeryüzünün doğal döngüsüyle etki ederek doğal sistemin bozulmasına neden olur. Bu bağlamda sera etkisine neden olan karbondioksitin artmasına, depremlere, su kıtlığının artması, ekolojik yaşamın etkilenmesi gibi olumsuzluklar ortaya çıkarmıştır. Sonucunda ise iç savaşların başlamasına, göçlerin olmasına, insan metabolizmasını etkileyen hastalıkların ortaya çıkmasına ve doğal kaynakların tükenmesine sebep olmaktadır. Yazar: Ömer Faruk ALAYLI

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasatı (Rainwater management)

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasadı Kentsel alanlarda yağmur sularını drene etmek için kullanılan geleneksel yağmur suyu toplama sistemleri, yağmur sularını hızlı bir şekilde ayrık veya birleşik kanalizasyon sistemi ile ortamdan uzaklaştırmaktadır. Bu durumla birlikte, yağmur sularının toprağa sızması beklenmeden taşınması sonucunda; yeraltı su kaynaklarının yeteri kadar beslememesi, kentsel alanlarda yağmur sularıyla taşınan yabancı maddelerle yağmur sularının deşarj olduğu kalıcı suların kirlenmesi ve aşırı yağışlarda geleneksel yağmur suyu toplama sistemlerinin yetersiz kalmasıyla birlikte sel, taşkın ve erozyon sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Karşılaşılan bu sorunların en aza indirilmesi amacıyla, kentsel alanlarda yağmur sularının sürdürülebilir olarak yönetimi gündeme gelmiştir. Kentsel alanların hidrolojik fonksiyonlarının korunması, yağmur sularının bekletilerek yeraltı sularına karışmasının sağlanması ve yağmur suyu toplamada yapısal çözümler yerine ekolojik çözümler