Ana içeriğe atla

Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Günlük yaşantımız içerisinde vücudumuzda olan değişikliklerden veya kişisel olarak kırgınlık, ağrı gibi duyduğumuz hislerin elbette bir sebebi var. Bugün ilim arşivi takipçilerine özel olarak hazırladığımız demir eksikliğine ne iyi gelir konusu üzerinde duracağız.

Günümüz gereği beslendiğimiz yiyecekler içecekler ve bu gibi pek fazla zararlı besinlerin, yiyeceklerin yanında kolaya kaçıp, altı üstü karın doyurma değil mi diyerek tükettiğimiz besinlerin zararlarından bahsedeceğiz


Demir Eksikliğine Sebep Olan Besinler ve Durumlar?


Bu tip rahatsızlıklarda yani demir eksikliğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar hususlar vardır. Bunların ilki Demir eksikliği için bol demir açısından varlıklı yiyecekler ile beslenmemiz gerekiyor. Örneğin fazla miktarda olmasa bile vücudumuza yeterli kadar et, mercimek, yumurta sarısı, yeşillikler, balık, yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengin, tüketilmesi gereken besinlerin başında gelmekte. demir eksikliğinin sebepleri ise beslenmede yeterli şekilde demir açısından varlıklı besinlere yer verilmemesinden kaynaklanmaktadır.

Demir eksikliğinin belirtileri arasında ciltde solukluk,halsizlik,aşırı ve çabuk yorulma,baş ağrısı,saç dökülmesi bunun gibi durumlar gözükür. kadınlarda demir eksikliği daha çok aşırı gözükmektedir,çünkü kadınlar demir minarel ihtiyaçları erkeklere göre daha fazladır.hele gebe hanımlarda demire olan ihtiyaç kat kat artmaktadır.demir eksikliği hamilelik zamanında yeterli alınabilmesi için hekim gözetiminde olması gerekmektedir.

Çocuklarda Demir Eksikliği Neden Olur?


Çocuklarda demir eksikliği ise zayıf hafıza,zeka düzeyinde gerilik,iştahsızlık,düşük kilo bu gibi sorunlara yol açabilir.bebeklere gelicek olursak , bebeklerde demir eksikliği annen sütünden sonra ek gıdaya geçtikten sonra yeteri kadar demir açısından varlıklı yiyecekler alınmamasından Ötürü ortaya çıkacak sorunlardan oluşur.demir muhteviyatlı yiyecekler ise yazımızın başında dediğimiz bu gibi et,pekmez,yumurta,ıspanak bu gibi besinlerdir. evimizdeki oldukça çok gıda demir eksikliğimizi karşılar aslında, evinizde bulunan oldukça çok gıdalardan düzenli şekilde tüketirseniz demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. mutfağınızda her süre bulunan demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler, barbunya, ıspanak, taze fasulye, pekmez, kabak, kabak çekirdeği, bezelye, patates, çekirdeksiz kuru üzüm, kepekli ekmek, irmik, kuru erik, nohut, kuru fasulye, domates salçası ve börülce. domates püresi tüketerekte destek alabilirsiniz.

Demir için destek olan besinler sırf bunlarla sınırlı değildir tabiki. Ancak en ciddi ve en kolay bulabileceğiniz yiyecekler bulunduğu için bunlara yer verdik. demir eksikliği hafife alınmayacak bir rahatsızlıktır. kendinizde demir eksikliği belirtileri ayrım ettiğinizde, evvela bir doktora gidin ve sonrasında takviye gıdalarla destek alın. Her şeyde bulunduğu gibi, tüketilecek gıdalarda da ölçülü olmakta fayda var. bir önceki yazımız olan diş eti çekilmesine ne iyi gelir? başlıklı makalemizde diş eti çekilmesi, diş eti çekilmesi doğal çözüm ve diş eti çekilmesi tedavisi meselesinde bilgiler verilmektedir.


Demir Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler?


Demir içeriği yüksek yiyecekler bünyesinde et ve et ürünleri ilk sıralarda yer alıyor. a ve b grubu vitaminlerinden ve çinko, fosfor ve selenyum bu gibi minerallerden varlıklı bir besin ögesi olan et ve et ürünleri, demir içeriği yüksek olmakla yanında kolesterol içeriği de yüksek. bu nedenle dikkatli tüketmek gerektiğinin altını çizen beslenme ve diyet uzmanı çisem gündüz, haftada 2 gün al et, 2 gün beyaz et ve üç gün balık tüketimi öneriyor. bununla beraber etin birlikte c vitamini içeren bol limonlu yeşil salata tüketmek de demir emilimini artırıyor. Vitamin ve mineral deposu şekilde da adlandırılan yumurta, tıpkı sürede demir açısından da yoğun şekilde zengin. “anne sütünden sonra en kaliteli protein içeriğine sahip yumurta herkes anlamında düzenli şekilde günlük olarak tüketilmeli” diyen beslenme ve diyet uzmanı çisem gündüz, yumurtanın içerisindeki demir oranını arttırmak için, yumurtanın yanına c vitamininden varlıklı maydanoz, tere, mandalina bunun gibi yiyecekler eklenebileceğini belirtiyor.

Tıpkı sürede yemekle içilen çay demir emilimini engellediğinden, çayı günlük olarak sabahları yapmış olduğumuz kahvaltı sonrasına bırakmakta yarar var.

Yorumlar

  1. Demir ve kalsiyumun da bir arada tuketildiginde birbirlerinin emilimini azalttigini da eklemek gerek tabii..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çim Alanlar, İşlevleri, Kalite ölçütleri,Türleri , yetişme ortamı istekleri nelerdir ?

ÇİM ALANLAR İşlevleri :  Trafikte güvenliği sürüş sağlar.                               Erozyon önleyicidir. Suyu temizleyici özelliği vardır. Ruh sağlığına yardımcı olur. Gürültüyü azaltır. Isı adası etkisini azaltır. Sporcuların sakatlanmasını önler. Yağmur suyu yönetimine yardımcı olur. Mekanlara değer katar. Yangına karşı direnç gösterebilir. Mimari işlevleri vardır. Çim bitkilerinde dallanma tipleri =  Yumak Yaşam Formu= Kirpi gibi bir form ortaya çıkar. Koyun Yumağı (Festuca ovina), Kırmızı Yumak(Festuca rubra) ve Çok Yıllık Çim(Lolium perenne)'de görülür. Stolonlu Yaşam Formu= Toprak üstünde dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Mandaotu (Buchloe dactyloides) örnek verilebilir. Rizomlu Yaşam Formu= Toprak altında dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Çayır Salkımotu (Poa pratensis) örnek verilebilir. Dipçe 1: Uçlarını keserek başka bir yere atınca rizom ve stolonlu olanlar vejetatif üretilebilirler. D

İklim Değişikliğinin Doğa ve Çevreye Etkileri

Kültürel karakteristiklerin doğal süreçleri etkilemesi sonucu oluşan iklim değişikliği global ölçekte bir olaydır. Yeryüzünün doğal döngüsüyle etki ederek doğal sistemin bozulmasına neden olur. Bu bağlamda sera etkisine neden olan karbondioksitin artmasına, depremlere, su kıtlığının artması, ekolojik yaşamın etkilenmesi gibi olumsuzluklar ortaya çıkarmıştır. Sonucunda ise iç savaşların başlamasına, göçlerin olmasına, insan metabolizmasını etkileyen hastalıkların ortaya çıkmasına ve doğal kaynakların tükenmesine sebep olmaktadır. Yazar: Ömer Faruk ALAYLI

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasatı (Rainwater management)

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasadı Kentsel alanlarda yağmur sularını drene etmek için kullanılan geleneksel yağmur suyu toplama sistemleri, yağmur sularını hızlı bir şekilde ayrık veya birleşik kanalizasyon sistemi ile ortamdan uzaklaştırmaktadır. Bu durumla birlikte, yağmur sularının toprağa sızması beklenmeden taşınması sonucunda; yeraltı su kaynaklarının yeteri kadar beslememesi, kentsel alanlarda yağmur sularıyla taşınan yabancı maddelerle yağmur sularının deşarj olduğu kalıcı suların kirlenmesi ve aşırı yağışlarda geleneksel yağmur suyu toplama sistemlerinin yetersiz kalmasıyla birlikte sel, taşkın ve erozyon sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Karşılaşılan bu sorunların en aza indirilmesi amacıyla, kentsel alanlarda yağmur sularının sürdürülebilir olarak yönetimi gündeme gelmiştir. Kentsel alanların hidrolojik fonksiyonlarının korunması, yağmur sularının bekletilerek yeraltı sularına karışmasının sağlanması ve yağmur suyu toplamada yapısal çözümler yerine ekolojik çözümler