Ana içeriğe atla

Ekolojik Bilmeceler ve Bütünsel Yaklaşım Kavramı (Soru-Cevap)

Arkadaşlar hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Bugün ki yazımda birazcık daha soru-cevap tarzı bir yayın olacak. Paylaşacağım Ekolojik bilmecelere sizlerin yorumunuzu bekliyorum. Çünkü bu bilmecelere kendimde çözüm üretemiyorum. Ama belli varsayımlarda herkes bulunabilir elbette... O yüzden fikirleriniz benim için çok önemli. Teşekkür ederim , iyi farkındalıklar !

Ekolojik Bilmeceler

Bilmece 1. Mısır'daki Asuvan Barajı 1968'de tamamlandı. Elektrik üretimi ve sulama amacıyla Nil Nehri üzerinde yapılan bu büyük barajın işletmeye açılmasından az sonra, delta tarafında kalan tarım toprakları çoraklaşmaya başladı ve nehir ağzındaki bölgenin balıkları ortadan kayboldu. Neden ?

Bilmece 2. Peru'nun pamuk ambarı Canate Ovası'nda, 1949'dan sonra tarım ilaçları kullanılmaya başlandı. İlk yıllarda ovanın pamuk üretimi çok arttı. Tarımcılar "modern bilimin mucizesi" diyerek, bu ilaçlara o derecede güvenmeye başladılar ki, üretim daha da arttırmak için ilaç kullanmayı sıklaştırdılar. Uçakla daha kolay ilaçlamak için, ağaçları ve çalılıkları da kestiler. Verimin 1955'e kadar artmasına karşın, bu tarihte zararlı pamuk kurtları birden çoğalmaya başladılar ve bütün gayretlere rağmen, 1956 ürün yönünden felaket yılı oldu. Neden ?

Bilmece 3. Endonezya'nın Borneo Adası'nda Birleşmiş Milletlerin Dünya Sağlık Örgütü'nce, 1950'li yıllardan başlayarak, sıtma savaşı için DDT kullanılmaya başlandı. İlaçlama ile birlikte sivrisinekler ve onların taşıdığı sıtma önceleri azaldı. Ama bu kez de veba salgını ortaya çıktı. Üstelik köylülerin sazdan damları çökmeye başladı. Bu nasıl oldu ?

Bilmece 4. Amerika Birleşik Devletleri'nin batısındaki Kaibab Yaylası'nda yeni bir milli park kuruldu. Geyiklerin korunması için korunması için kurtlarla mücadele başladı. Bu arada kurtların ortadan kalkmasını fırsat bilen sürü sahipleri, koyunlarını yaylada otlatmaya başladılar. Birkaç yıl içinde yemyeşil yayla, boz bir renge dönüştü Geyikler de doğal düşmanları kalmadığı için artacaklarına, hastalık ve açlıktan azalmaya başladılar. Neden ?

Bütünsel Yaklaşım Kavramı

Yukarıdaki bilmecelerin her birinde doğadaki ilişkilere karışma var. Bir takım iyi niyetli insanlar enerji üretmek için, tarımı geliştirmek için, hastalıkları önlemek için, geyikleri korumak için bazı önlemler getiriyorlar. Ancak, sonuçta başka birtakım sorunlar ortaya çıkıyor. İşin ilginç tarafı, bu sorunlar bir yan etki olarak, hesapta hiç olmadıkları halde ortaya çıkıyor. İşte bu sorunlar, ekolojik yan etkilerdir. Farvar ile Milton'un (1972) Sakıncalı Teknoloji adlı kitabında daha böyle bir çok örnek verilmektedir. Yukarıda sözü edilen bilmeceler, ancak ekolojinin temel kavramlarını bilerek ve bütünsel yaklaşım uygulayarak çözümlenebilir.

Mutlu , sağlıklı, huzurlu, uzun bir yaşam istiyorsak hayatımıza bütünsel yaklaşmak ve değişim yaratmayı benimsemeliyiz. En önemli değerimiz olan sağlıklı yaşamımız için bütünsel yaklaşım bakış açısına sahip olmak ve bu konuda bilinçlenmek önemlidir.

Bütünsel Yaklaşım ; sağlıklı bir yaşamın beden, zihin, duygu ve ruhun bütünlüğü ile var olabileceği tamamıyla kabul eder. Çoğu insan hayatının bazı alanlarında tatmin olarak yaşarken diğer alanlarda tatminsiz ve doyumsuz hisseder. Bu bazen de kişinin dış dünya şartlarına bağlı olarak kendi ruh amacı ile bağlantısını kesik olması sonucu olur. 

Yorumlar

  1. cevaplar nerde ya milleti mi kandırıyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dostum adı üstünde bunlar birer BULMACA ... cevapları siz değerli okuyuculara bırakıyoruz �� saygılar

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çim Alanlar, İşlevleri, Kalite ölçütleri,Türleri , yetişme ortamı istekleri nelerdir ?

ÇİM ALANLAR İşlevleri :  Trafikte güvenliği sürüş sağlar.                               Erozyon önleyicidir. Suyu temizleyici özelliği vardır. Ruh sağlığına yardımcı olur. Gürültüyü azaltır. Isı adası etkisini azaltır. Sporcuların sakatlanmasını önler. Yağmur suyu yönetimine yardımcı olur. Mekanlara değer katar. Yangına karşı direnç gösterebilir. Mimari işlevleri vardır. Çim bitkilerinde dallanma tipleri =  Yumak Yaşam Formu= Kirpi gibi bir form ortaya çıkar. Koyun Yumağı (Festuca ovina), Kırmızı Yumak(Festuca rubra) ve Çok Yıllık Çim(Lolium perenne)'de görülür. Stolonlu Yaşam Formu= Toprak üstünde dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Mandaotu (Buchloe dactyloides) örnek verilebilir. Rizomlu Yaşam Formu= Toprak altında dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Çayır Salkımotu (Poa pratensis) örnek verilebilir. Dipçe 1: Uçlarını keserek başka bir yere atınca rizom ve stolonlu olanlar vejetatif üretilebilirler. D

İklim Değişikliğinin Doğa ve Çevreye Etkileri

Kültürel karakteristiklerin doğal süreçleri etkilemesi sonucu oluşan iklim değişikliği global ölçekte bir olaydır. Yeryüzünün doğal döngüsüyle etki ederek doğal sistemin bozulmasına neden olur. Bu bağlamda sera etkisine neden olan karbondioksitin artmasına, depremlere, su kıtlığının artması, ekolojik yaşamın etkilenmesi gibi olumsuzluklar ortaya çıkarmıştır. Sonucunda ise iç savaşların başlamasına, göçlerin olmasına, insan metabolizmasını etkileyen hastalıkların ortaya çıkmasına ve doğal kaynakların tükenmesine sebep olmaktadır. Yazar: Ömer Faruk ALAYLI

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasatı (Rainwater management)

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasadı Kentsel alanlarda yağmur sularını drene etmek için kullanılan geleneksel yağmur suyu toplama sistemleri, yağmur sularını hızlı bir şekilde ayrık veya birleşik kanalizasyon sistemi ile ortamdan uzaklaştırmaktadır. Bu durumla birlikte, yağmur sularının toprağa sızması beklenmeden taşınması sonucunda; yeraltı su kaynaklarının yeteri kadar beslememesi, kentsel alanlarda yağmur sularıyla taşınan yabancı maddelerle yağmur sularının deşarj olduğu kalıcı suların kirlenmesi ve aşırı yağışlarda geleneksel yağmur suyu toplama sistemlerinin yetersiz kalmasıyla birlikte sel, taşkın ve erozyon sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Karşılaşılan bu sorunların en aza indirilmesi amacıyla, kentsel alanlarda yağmur sularının sürdürülebilir olarak yönetimi gündeme gelmiştir. Kentsel alanların hidrolojik fonksiyonlarının korunması, yağmur sularının bekletilerek yeraltı sularına karışmasının sağlanması ve yağmur suyu toplamada yapısal çözümler yerine ekolojik çözümler