Ana içeriğe atla

Dünyamızın Ateşi Var !

Arkadaşlar hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. İklim değişikliğine dikkat edilmesi konusunda ne kadar titiz olduğu daha önceki yazılarımda da görmüşsünüzdür. Ancak insanların dikkatini çekmek kolay olmuyor lütfedersiniz ... Yeni bir İklim Değişikliği konulu bir yazı ile karşınızdayım. Umarım seversiniz ve faydalı olur. İyi farkındalıklar!

Dünyamızın Ateşi Var
Elektrik elde etmek için dünyanın çoğu yerinde kömür gibi fosil yakıtlar kullanılıyor. Karbon emisyonlarının artması, ısını da yükselmesi anlamına gelir. Bitkiler ve sulak alanlar, doğal olarak karbon emisyonlarını depolayabilirler. İnsanoğlu, fosil yakıtları kullanmadan önce doğada kendiliğinden var olan bu denge, ne yazık ki artık bozuldu. Ormanların daha ne kadar karbondioksiti depolayabileceğini, doğanın bu baskıya daha ne kadar dayanabileceğini bilemiyoruz. Çünkü, artık doğanın yapısında değişiklikler var.
İklim değişikliğinin etkileri açıkça görülüyor. Mercan kayalıkları, mangrovlar, buzullar ve çeşitli ekosistemler büyük sorunlar yaşıyor. Yapılması gereken, karbondioksit emisyonlarını düşürmek ve aynı zamanda ekosistemlerin bu küresel değişikliğe karşı direnci artırmak.
Buzulların erimesi, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, yağış miktarında değişiklikler, yedi dereceye kadar varan sıcaklık artışları iklim değişikliğinin en belirgin göstergeleri.
İklim değişikliğinin; su kaynakları, tarım, balıkçılık, üzerinde büyük etkisi bulunuyor. Gelecekte salgın hastalıkların yaşanması ve besin güvenliği gibi tehlikelerin ortaya çıkacağı belirtiliyor.
İklim değişikliğinin etkileri Türkiye’de ise su kaynaklarının azalması, yağış miktarından değişiklikler, kuraklık, tarımsal, verimde düşüş şeklinde kendini göstermeye başladı bile.

DURUM ACİL !

·         Mercan resifleri iklim değişikliğinin etkilerini incelemek için önemli bir gösterge. Bazı mercanlarda %25’e kadar varan beyazlama görülüyor. Bir mercan renginin beyazlaması için bir derecelik artışın yeterli olduğu biliniyor. Son yıllarda mercanlarda her yıl beyazlama görülüyor. Mercanlar, öldükleri zaman yerini alan algler (deniz yosunları) tüm denizi kaplıyor ve yaklaşık 2 milyon Asyalı’nın geçim kaynağı tehlikeye girmiş oluyor.
·         2020 yılında Klimanjaro’da hiç buzul kalmayacağı biliniyor. Klimanjaro, Asya’da iki milyon insana su sağlayan önemli bir buzul.
·         Dünyada orman yangınlarında her yıl, büyük artışlar görülüyor ve yangınların süresi uzuyor.
·         Kutuplardaki buzul tabakası inceliyor ve burada yaşan canlıların da yaşamları tehdit altına giriyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre kutup ayılar olmaları gereken kilodan 10-20 kg daha zayıflar.
·         Kelebeklerin Avrupa’ya doğru, kuşların kuzey ülkelere göçtüğü görülüyor.
·         2050 ‘ye geldiğimizde deniz seviyesinin Akdeniz’de 20-40 cm oranında artması bekleniyor. Bu durumdan Türkiye ve Cezayir gibi ülkeler ve deltaları en çok zararı görecek.
·         Ortalama 3.6oC’lik sıcaklık artışı Kuzey Akdeniz ve Akdeniz’in  dağlık alanlarındaki bitkilerin %50’sinin kaybına yol açacak. Bu durum özellikle İspanya ve Fransa’da bitki türlerinin %80 oranında kaybına yol açacaktır.

İKLİM DEĞİŞİLİĞİ AKDENİZİ CEHENNEME ÇEVİRECEK

         Dünya turizmi ve turizm gelirinin %30’unu oluşturan Akdeniz Havzası, dünyanın en tercih edilen tatil bölgelerinin başında geliyor. Küresel iklim değişikliği Akdeniz’i sıcak hava dalgası, kuraklık, orman yangınları, susuzluk ve tarımda verim düşmesi gibi sorunlarla karşı karşıya bırakacak.
Akdeniz’in güney kıyılarında, orman yangını tehlikesi yıl boyunca görülüyor. Bu tehlike neredeyse Akdeniz’in tamamı için geçerli ve orman yangınlarının görülebileceği gün sayısının sıcaklık artışı nedeniyle altı haftayı aşması bekleniyor. -ki zaten şuan bunu yaşamaktayız-
2oC’lik artış, Türkiye’yi, sıcak dalgalarının altı hafta daha uzun yaşanması şeklinde etkileyecek. Orman yangını tehlikesi ve kurak günlerin sayısı üç haftayı aşacak. Türkiye, tarım politikasını, sulama tekniklerini değiştirmezse, iklim değişikliğinin de etkisiyle susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
İklim Değişikliği Önlenebilir Mi ?
Karbondioksit emisyonları, yeryüzünün ısınmasında en önemli etken. Bir zamanlar küresel iklim değişikliğine kuşkuyla bakan bilim adamları bile, artık gezegenin ısısının sürekli arttığını, ısınmanın doğal süreçlerin ötesine geçtiğini ve bunun insan kaynaklı olduğunu inkar edemiyorlar. IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) ‘nin 2007 raporuna göre  küresel iklim değişikliğinin son 50 yılda %90 oranında insan eliyle yaratıldığını belirtti. Raporda, 2100’e kadar sıcaklığın 1,8 ile 4 derece artacağı ve okyanuslardaki su seviyesinin 18 il 59 cm yükseleceği kaydedildi.
Ayrıca Birleşmiş Milletler İklim Raporu’nda Türkiye’nin sera gazı emisyonu en hızlı artış gösteren ülke olduğu belirtildi.
Durum acil ! İklim değişikliğini önlemek için bir an önce hükümet, yerel yönetimler ve iş dünyası adımlar atmalı …
Küresel İklim değişikliğini bundan böyle yalnızca politik bir konu olarak göremeyiz; yaşam biçimlerimizi, davranışlarımızı sorgulamamız gereken çok önemli bir noktadayız. Bu yüzyılın en büyük tehdidi olan küresel iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha da fazla yaşanırken, aynı miktarda ve aynı biçimde tüketmeyi sürdürecek miyiz? Küresel iklim değişikliği olgusu çok basit bir neden-sonuç ilişkisine dayanıyor. “NE KADAR ÇOK TÜKETİM, O KADAR SERA GAZI EMİSYONU VE O KADAR HIZLI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ.”

Özet: ”İhtiyacınızdan fazla bir şeyi istemek, arsızlık ve yüzsüzlükten başka bir şey değildir.”



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çim Alanlar, İşlevleri, Kalite ölçütleri,Türleri , yetişme ortamı istekleri nelerdir ?

ÇİM ALANLAR İşlevleri :  Trafikte güvenliği sürüş sağlar.                               Erozyon önleyicidir. Suyu temizleyici özelliği vardır. Ruh sağlığına yardımcı olur. Gürültüyü azaltır. Isı adası etkisini azaltır. Sporcuların sakatlanmasını önler. Yağmur suyu yönetimine yardımcı olur. Mekanlara değer katar. Yangına karşı direnç gösterebilir. Mimari işlevleri vardır. Çim bitkilerinde dallanma tipleri =  Yumak Yaşam Formu= Kirpi gibi bir form ortaya çıkar. Koyun Yumağı (Festuca ovina), Kırmızı Yumak(Festuca rubra) ve Çok Yıllık Çim(Lolium perenne)'de görülür. Stolonlu Yaşam Formu= Toprak üstünde dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Mandaotu (Buchloe dactyloides) örnek verilebilir. Rizomlu Yaşam Formu= Toprak altında dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Çayır Salkımotu (Poa pratensis) örnek verilebilir. Dipçe 1: Uçlarını keserek başka bir yere atınca rizom ve stolonlu olanlar vejetatif üretilebilirler. D

İklim Değişikliğinin Doğa ve Çevreye Etkileri

Kültürel karakteristiklerin doğal süreçleri etkilemesi sonucu oluşan iklim değişikliği global ölçekte bir olaydır. Yeryüzünün doğal döngüsüyle etki ederek doğal sistemin bozulmasına neden olur. Bu bağlamda sera etkisine neden olan karbondioksitin artmasına, depremlere, su kıtlığının artması, ekolojik yaşamın etkilenmesi gibi olumsuzluklar ortaya çıkarmıştır. Sonucunda ise iç savaşların başlamasına, göçlerin olmasına, insan metabolizmasını etkileyen hastalıkların ortaya çıkmasına ve doğal kaynakların tükenmesine sebep olmaktadır. Yazar: Ömer Faruk ALAYLI

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasatı (Rainwater management)

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasadı Kentsel alanlarda yağmur sularını drene etmek için kullanılan geleneksel yağmur suyu toplama sistemleri, yağmur sularını hızlı bir şekilde ayrık veya birleşik kanalizasyon sistemi ile ortamdan uzaklaştırmaktadır. Bu durumla birlikte, yağmur sularının toprağa sızması beklenmeden taşınması sonucunda; yeraltı su kaynaklarının yeteri kadar beslememesi, kentsel alanlarda yağmur sularıyla taşınan yabancı maddelerle yağmur sularının deşarj olduğu kalıcı suların kirlenmesi ve aşırı yağışlarda geleneksel yağmur suyu toplama sistemlerinin yetersiz kalmasıyla birlikte sel, taşkın ve erozyon sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Karşılaşılan bu sorunların en aza indirilmesi amacıyla, kentsel alanlarda yağmur sularının sürdürülebilir olarak yönetimi gündeme gelmiştir. Kentsel alanların hidrolojik fonksiyonlarının korunması, yağmur sularının bekletilerek yeraltı sularına karışmasının sağlanması ve yağmur suyu toplamada yapısal çözümler yerine ekolojik çözümler