Ana içeriğe atla

Hacamat nedir ? Nasıl yapılır? Nelere iyi gelir? Hangi hallerde yapılmaz ?

HACAMAT NEDİR ?
Hacamat, İslam ülkelerinde Peygamber efendimizin sünneti olduğu için çok yaygındır. Ayrıca Çin'den Almanya'ya; Malezya'dan Kanada ve Avustralya'ya kadar bütün dünyada kullanılan alternatif bir tedavi yöntemidir.

Hacamat ile tedavi ;

Önce, bardak vb. den oluşan kupa kan alınacak yere vuruluyor, orayı havasız bırakıp uyuşturuluyor. Aynı yeri neşterle et ile deri arasını 2 veya 3 mm. çiziliyor. Sonra kupayı neşterlenen yere tekrar yerleştiriliyor. Kılcal damarlardan kan gelmeye başlıyor. Bu genellikle 3 defa tekrarlanıyor. Tedavi 20-25 dakika sürüyor. Ortalama 300-350 gram kadar kan çıkarılıyor.(normal şartlarda)

Hacamat konusunda Hadis-i Şerifler ;

Hz. Muhammed(S.A.V) Hadis-i Şeriflerinde, hacamatın önemi hakkında şunları buyurmuş: 
  • "Damarlardan veya deriden kan aldırmak, tedavi olduğunuz şeylerin en faydalılarındandır."
  • "Sefer ediniz şifa bulunuz, oruç tutunuz şifa bulunuz, hacamat olunuz şifa bulunuz."
Hacamat Nedir ?

Peygamberimiz(S.A.V)'in sağlıkla ilgili tavsiyelerinden ve bizzat tatbik ettiği sünnetlerindendir. Hacamat, sebebi belli bir hastalığın tedavisi olmaktan ziyade, kan fazlalığının, vücutta meydana getirdiği rahatsızlıkları gidermek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hacamat'la alınan kan temiz kan değil, kirli, koyu, pıhtılaşmış, derinin altındaki uyuşuk kandır.

Bu kan, damarlardan değil deriden alınır. Hacamat'la pıhtılaşmış koyu kan alınınca, vücuttaki kanın alışkanlık özelliği artar ve dolaşımı kolaylaşır. Deri hafifçe bir neşter ile çizilir ve üzerine ağzı geniş bir cam kavanoz( yada haccamın tercihi kupada olabilir) kapatılarak emici gücün etkisi oluşturulur ve kirli kan vücuttan çıkarılır. Bu yöntem vücudun değişik yerlerine uygulanmakta ve hasta organa yakın yerler özellikle tercih edilmektedir.

Kullanılan malzemenin sağlığa uygun olması gerekir.

Hacamatın hiçbir yan etkisi olmadığı gibi tamamen doğaldır. Hiçbir acı vermez ve iz bırakmaz. Aynı gün iyileşme görülür ve vücutta  rahatlama olur. En hızlı tedavi usulüdür. Hacamatla tedavi binlerce yıldır uygulanan en eski tedavi yöntemi olup, günümüzde de Asya, Afrika ve Uzak Doğu Ülkelerinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Avrupa'da son yıllarda alternatif tıp olarak uygulanmaya başlamıştır.

Rasulullah (S.A.V), baş ağrısından dolayı alnının her iki yanından, zehirlenmeden dolayı her iki omuz başı arasından, topuğundaki bir incinmeden dolayı da ayağının üzerinden kan aldırmıştır.

Rasulullah (S.A.V)'in hanımları da hacamat yaptırmıştır. Rasulullah (S.A.V) : " Miraç'tan inerken hangi Melek cemaatine rastlasam, ey Muhammed(S.A.V)! ümmetine hacamat olmalarını emret dediler." diye buyurmuştur.

Hayber'de zehirli koyun etinden zehirlendiği zaman, Cebrail'a.s) kendisine hemen kafasının arkasından hacamat yaptırmasını söylemiştir.

İbn Ömer (r.a) şöyle buyurdu: Ben Rasulullah (S.A.V)'den şu buyruğu işittim:"Hacamat olmak aç karnına daha faydalıdır. Hacamat olmak aklı ve hıfzetme(ezberleme) gücünü arttırır." 
Yine bir Hadis-i Şeriflerinde: " Hacamat her hastalığa faydalıdır, uyanık olun hacamat olun." buyurmuştur.

Kafadan hacamat olmak ; 
  • Delilik,
  • Cüzzam,
  • Gece Körlüğü,
  • Alaca,
  • Baş ağrısı,
  • Diş,
  • Göz,
  • Kulak gibi hastalıklara ve daha bir çok hastalığa şifadır.
Hacamat'ın şifasını bilen büyük alimler üç ayda bir hacamat olurlardı.

Hacamat 70 hastalığa şifadır

Bunlardan bazıları ;
  • Kanser,
  • Cilt hastalıkları,
  • Sedef Hastalığı,
  • Kısırlık,
  • Süreklilik arz eden kronikleşmiş birçok hastalıklar,
  • Migren,
  • Romatizma,
  • Mide,
  • Bağırsak rahatsızlıkları,
  • Karaciğer yetersizliği,
  • Zihinsel ve ruhsal bir çok hastalıklarda,
  • Böbrek hastalıklarında kan vermeyin faydaları belirgindir.
Kanser olup ameliyat olması gereken bir kişide, Hacamat'tan sonra kanser kütlesinin yok olduğu görülmüştür.

Hacamat'ta kanser'den kısırlığa kadar bir çok hastalığa şifa vardır. Müzmin birçok hastalığın Hacamat'la tedavi olduğu tecrübeyle sabittir.

Hacamat nazara ve büyüye karşı da iyi gelir. 50 senelik köklenmiş büyünün, Hacamat'la ortadan kalktığı rivayet edilir.

Bu sebeple hacamat yapılırken mutlaka Ayet el-Kürsi ve Muavizeteyn sureleri okunur. Rasulullah (S.A.V) bizzat kendisi Ebu Taybe adında bir Haccam'a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccama ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: "Kan aldırma yollarının en güzeli Hacamat'tır. Yahut Hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır."

İbn-i Abbas (r.a) anlatıyor: "Rasulullah (S.A.V) buyurdular ki :" Haccam ne iyi kuldur;(fazla) kanı giderir,beli hafifletir,gözü parlatır."

Londra Milli Hastanesinde ve Kopenhag Kraliyet Hastanesinde hacamat'la ilgili Tıbbi araştırmalar yapıldı. Araştırmalar neticesinde kirli kan alınca, koyu kanı bulunan hastaların beyinlerinden geçen kan akışı hızlandığı, kanın incelmesiyle, kandaki alyuvar yoğunluğunun azaldığı, hemoglobin seviyesinin düştüğü, böylece kalbin beyne daha rahat pompalama yaptığı tespit edildi. Ayrıca araştırmalarda, kan akışının artmasıyla insanın ataklığının da fark edilir derecede arttığı görüldü. Hastalıklara karşı kan aldırmanın koruyucu bir rol oynayabileceği bu araştırmalarda ortaya çıktı.

Hacamat nasıl yapılır ?

Hacamatın dini boyutuna yeteri kadar değindiğimizi düşünüyoruz bu yüzden tıbbi boyutuna değinelim. 

Hacamat ,damardan kan aldırmak değildir. Kan bağışı ile Hacamat tamamen değişik 2 yöntemdir. Hacamat vakum usulü ile vücudun çeşitli yerlerinden kan almaktır. Damardan değil. Hacamatla vücutta fazla kan kalp ve beyin sektelerine, sinirsel rahatsızlıklar, alerji gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır.

Hacamatla; işte bu fazla kan dolaşımı normal dolaşıma nazaran daha yavaş yürüdüğünden dolayı yıllarca bu kanlarda temizlenmeme oranı artar.

Bu sebepten dolayı vücutta çeşitli rahatsızlıklar (baş ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı, uyuşukluk, tembellik, ağırlık, vs.) baş gösterir. Hacamat ile deri altındaki bu rahatsızlıklara sebep olan kan dışarı çıkartılarak kanın rahatça dolaşması sağlanmış olur.

Hacamat Hangi Hallerde Yapılmaz ?
  • Hacamat çok ihtiyar ve zayıf kişilerde,
  • Kalp yetmezliği olanlarda,
  • Bir yeri kesildiğinde kanı durmayan kişilerde,
  • Hamilelerde,
  • Aşırı kansız kişilerde,
  • AİDS, HİV,
  • Tansiyonu çok düşük olan kişilerde,
  • Küçük çocuklarda,
  • Çok hassas ve korkan kişilerde kanlı hacamat yapılmaması tavsiye olunur, duruma göre kansız hacamat tatbik olunur.
Kaynaklar :
  1. E.Davud Tıp H. 3859.3860, Tirmizi Tıp H. 2052, İ. Mace Tıp H. 3484.3484.
  2. İbn Mace, Kitabu't Tıb, 22.
  3. Buhari, Tıb 13; Müslim, Musakat 62,63; Ebu Davud Nikah 26, Tıb 3.
  4. Hayatı Farket
  5. ŞİFACI
  6. Doğal Tedavi Evi






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çim Alanlar, İşlevleri, Kalite ölçütleri,Türleri , yetişme ortamı istekleri nelerdir ?

ÇİM ALANLAR İşlevleri :  Trafikte güvenliği sürüş sağlar.                               Erozyon önleyicidir. Suyu temizleyici özelliği vardır. Ruh sağlığına yardımcı olur. Gürültüyü azaltır. Isı adası etkisini azaltır. Sporcuların sakatlanmasını önler. Yağmur suyu yönetimine yardımcı olur. Mekanlara değer katar. Yangına karşı direnç gösterebilir. Mimari işlevleri vardır. Çim bitkilerinde dallanma tipleri =  Yumak Yaşam Formu= Kirpi gibi bir form ortaya çıkar. Koyun Yumağı (Festuca ovina), Kırmızı Yumak(Festuca rubra) ve Çok Yıllık Çim(Lolium perenne)'de görülür. Stolonlu Yaşam Formu= Toprak üstünde dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Mandaotu (Buchloe dactyloides) örnek verilebilir. Rizomlu Yaşam Formu= Toprak altında dallanan/yayılan gövdedir. Köpekdişi (Cynodon dactylon) ve Çayır Salkımotu (Poa pratensis) örnek verilebilir. Dipçe 1: Uçlarını keserek başka bir yere atınca rizom ve stolonlu olanlar vejetatif üretilebilirler. D

İklim Değişikliğinin Doğa ve Çevreye Etkileri

Kültürel karakteristiklerin doğal süreçleri etkilemesi sonucu oluşan iklim değişikliği global ölçekte bir olaydır. Yeryüzünün doğal döngüsüyle etki ederek doğal sistemin bozulmasına neden olur. Bu bağlamda sera etkisine neden olan karbondioksitin artmasına, depremlere, su kıtlığının artması, ekolojik yaşamın etkilenmesi gibi olumsuzluklar ortaya çıkarmıştır. Sonucunda ise iç savaşların başlamasına, göçlerin olmasına, insan metabolizmasını etkileyen hastalıkların ortaya çıkmasına ve doğal kaynakların tükenmesine sebep olmaktadır. Yazar: Ömer Faruk ALAYLI

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasatı (Rainwater management)

Yağmur Suyu Yönetimi / Hasadı Kentsel alanlarda yağmur sularını drene etmek için kullanılan geleneksel yağmur suyu toplama sistemleri, yağmur sularını hızlı bir şekilde ayrık veya birleşik kanalizasyon sistemi ile ortamdan uzaklaştırmaktadır. Bu durumla birlikte, yağmur sularının toprağa sızması beklenmeden taşınması sonucunda; yeraltı su kaynaklarının yeteri kadar beslememesi, kentsel alanlarda yağmur sularıyla taşınan yabancı maddelerle yağmur sularının deşarj olduğu kalıcı suların kirlenmesi ve aşırı yağışlarda geleneksel yağmur suyu toplama sistemlerinin yetersiz kalmasıyla birlikte sel, taşkın ve erozyon sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Karşılaşılan bu sorunların en aza indirilmesi amacıyla, kentsel alanlarda yağmur sularının sürdürülebilir olarak yönetimi gündeme gelmiştir. Kentsel alanların hidrolojik fonksiyonlarının korunması, yağmur sularının bekletilerek yeraltı sularına karışmasının sağlanması ve yağmur suyu toplamada yapısal çözümler yerine ekolojik çözümler